VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 22 december 2013

Pastej i sista minuten

Nämen hörni, nu börjar det närma sig på allvar! Men nu vänder i alla fall mörkret tillbaks; natten mellan lördag och söndag var årets längsta så nu kan det väl bara bli bättre..?

Ytrenovering 
Vi har jobbat hårt med vit färg och pensel och häromdagen - i torsdags - blev vi klara. Och på lördagen fixade maken elen i vardagsrummet så att alla uttag nu är jordade. 

Planering
När maken elade åkte jag iväg och julhandlade mat, det tog två timmar bland förvånansvärt glada människor utom de som släpat barn med sig. En matbutik är ingen lekplats. Punkt.
Men jag är ganska bra på att planera när jag är i lagom tidsbrist, hehe, och ligger faktiskt jävligt mycket i fas just nu, haha! 
Idag har vi dessutom gjort klart julklapparna. 

Citronsill
Varje år gör jag citronsill. Det är den godaste sillen jag vet, men den innehåller väldigt mycket socker. Jag har provat minska på sockret men då blev det inget bra...balansen mellan citron och socker blev fel och kanske experimenterar jag vid något annat tillfälle. Så länge får jag helt enkelt låta bli dricka lagen.

Kycklingleverpastej
Detta är ett fett enkelt och snabbt recept. En pastej jag gjorde förut, ofta, och som nästan fallit i glömska till för någon vecka sedan när en fb-kompis påminde mig. (Hon frågade efter receptet, men hittade det själv sedan, jag har inte hittat mitt än, men när jag rörde ihop den nu så satt det i händerna!) 

Den här goda pastejen är klar på en timme och en kvart.

Bakad leverpastej

3 hg kycklinglever
2 dl vispgrädde
1/2 gul lök i klyftor
25 gram smör
1 msk kokosmjöl (vetemjöl i originalet)
(1 msk cognac)
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg allt utom vispgrädden i en matberedare och mixa. Tillsätt grädden och mixa ihop.
Häll smeten i smorda formar, tex keramikform eller folieform. 
Jag har en pastejkeramikform som rymmer hälften av smeten, den andra hälften gör jag i en liten folieform. 

Koka upp vatten, ställ formarna i en ugnssäker form som du ställer på en långpanna och häll det varma vattnet i formen så,att det når upp till hälften på pastejformarna. 
När det inte är så mycket som ska vattenbadas är det mer lätthanterligt göra så. Vatten skvimpar så bra, särskilt hett...

Grädda i mitten av ugnen 1 timme.

Pastejen går bra att frysa!

Pastejen ska nu gräddas en timme i vattenbad och sedan är det klart!

3 kommentarer:

Petra M sa...

Vilken härlig blogg! Tänkte passa på att fråga. Har du provat pastej med nöthjärta. Har en halv i frysen. Något tips om vad man kan krydda med?

monkan sa...

Hej! Vad roligt du gillar min blogg! Ursäkta det sena svaret men jag såg det inte förrän nu!
Har inte provat med hjärta enda erfarenhet av hjärta är när vi ibland kokade det - länge - så vår hund fick kalas!

Jag tror att det är så att hjärta behöver koka länge och är lite tveksam till att blanda ner det i leverpastejen! Å andra sidan är jag för experiment för annars lär man sig inget! ;)

/M

monkan sa...

Timjan är en bra krydda till lever.
Grönpeppar. Paprika.
;)