Kycklingsoppa
Jag har aldrig varit i Thailand men denna soppa har jag ätit flera gånger! Den är god, och jag fortsätter min tes om att soppor - och särskilt med chili - är bra när man är förkyld! Här kommer Lilltäppans variant på Tom ka gai. Brukligt är förstås att servera ris till - i alla fall på Stockholms thairestauranger - det skippar jag förstås här; glupskt åt jag svamp, kyckling och broccoli med ätpinnar - sådana är jag bra på, hehe - och sedan skedade jag i mig den goda kokosmjölksbuljongen!
Tom ka gai 4 pers
4 hg kycklingfilé/lårfilé gärna ekologisk
Ett knippe broccoli (250 gram), i buketter
100 gram färska champinjoner, skivade
1 citrongräs, banka på det! (Hammare, t ex...för det är hårt)
1 msk riven, färsk ingefära
1 röd chili, finhackad (hett: behåll kärnorna, mildare: skrapa först ur kärnorna)
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk grön currypasta, eller efter smak...
2 msk fisksås
5 dl kycklingfond
500 ml Kokosgrädde/krämig kokosmjölk (Santa maria)
1 tsk salt
1 lime, zest och saft
Hackad, färsk koriander
2 strimlade salladslökar
Värm kokosolja i en gryta och fräs svamp, ingefära, chili, vitlök och currypasta någon minut.
Rör kokosgrädde, fond, salt och fisksås. Lägg ner det krossade/bankade citrongräset.
Låt puttra i 10 minuter.
Strimla under tiden kycklingen.
Lägg ner kycklingen och broccolibuketterna och låt puttra i 10 minuter till, kycklingen ska bli genomkokt. Mer salt? (Jag är saltoman, men tänk på att även fisksåsen ger sälta!)
Ta ur citrongräset.
Smaka av med lime, blanda ner hackad koriander och strimlad salladslök (spar lite till garnering om du vill) och dröm dig tillbaks till Thailand. Typ...
Det här är en fyllig och smakrik soppa. Mmm...värmde en trött och frusen Monkan.
För att krossa citrongräset tog jag hammaren till hjälp...
Jag finns på instagram och heter tantmonkan. Följ mig gärna.
Sköt om er!
2 kommentarer:
Åh, det är så gott med denna soppa! Glömmer aldrig den urgoda varianten vi åt i Thailand! :)
Ha en toppen fredag!
Kramar
//Lana
Ja det är en värmande och god soppa. Jag har aldrig ätit den på plats men det är den jag brukar äta om vi nån gång går på thairestaurang... ;-)
Kram/M
Skicka en kommentar