VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 22 oktober 2013

Tre middagar på ett kg köttfärs



Köp ett kg nötfärs. I kylen finns: smör, grädde, crème fraiche, mejerislattar av olika slag, färskost, riven fet ost, sambal och tomatpure. Och en jävla massa ägg! I skafferiet finns fiberhusk, krossade tomater och lök. Sedan är det bara köra igång. 

1. Hacka två lökar, stek i smör, ställ åt sidan.
2. Bryn 6 hg färs i gjutjärnspannan.
3. Salta och i med 3/4 av den stekta löken. Peppra lite också.
4. Häll i en förpackning krossade tomater, en burk crème fraiche, ta i en klick sambal och någon msk tomatpure när du ändå är igång. Låt puttra.
5. Ta en tsk fiberhusk i en bunke och rör ut den i en dl grädde. Låt stå en stund.
6. Knäck åtta ägg i en annan bunke (en sådan med visp) och kör igång den.
7. Knäck ett ägg i huskgrädden, rör om. Rör ned den sparade löken. Salta och peppra och krydda och rör ner fyra hg färs.
8. Forma åtta biffar och lägg de på en skärbräda.
9. Vispa ner tvåhundrafemtio gram färskost  i vispbunken. Vispa ner 1 dl fiberhusk och 1 tsk salt. Vispa! (Ja, eller låt maskinen vispa...)
10. Sätt ugnen på hundrafemtio grader.
11. Lägg ut tre bakplåtspapper på bänken. Fördela pastasmeten på arken. Lägg nya papper ovanpå. Kavla ut smeten på hela pappret. Lägg över på plåtar, behåll pappret på.
12. In i ugnen, med varmluft funkar alla tre plåtar samtidigt. Ställ klockan på tio minuter.
13. Kolla köttfärssåsen.
14. Hetta upp en stekpanna. Stek biffarna snygga, låt de stå och eftersteka på svag värme så de blir genomstekta.
15. Ta fram och smörj små portionspajformar. Lägg lite riven ost i botten.
16. Smaka på köttfärssåsen, krydda mer om det behövs. Ta undan en halv liter.
17. Blanda köttfärssåsen med lite mejerirester från kylskåpet, till exempel en dutt keso och en skvätt gräddfil. Rör ner tre ägg.
18. Fördela köttfärsröran i pajformarna, toppa med mer ost. Om det blir för mycket röra för formarna, improvisera fram en extra pajform. Typ. 
19. Oops, klockan ringer. Ta ut pastan. Sätt in pajerna. Ställ klockan på fyrtio minuter.
20. Dra av pappret, klipp rent längs kanterna så det blir kvar fina rektanglar. Renklippet blir till den första middagen. Rektanglarna åker in i frysen.
21. Be maken/makan/sambon/barnen fixa sallad och duka. Låt någon plocka undan efter dig. Hehe.
22.Värm pastaspillbitarna i köttfärssåsen.

Biffar bakom, köttfärssås till vänster och pastabitar till höger. Pajerna högst upp.

Men gu så enkelt..! Och matlåda blev det med köttfärssåsen också. Dag nr två blir det köttfärsbiffar. Och dag nr tre klämmer vi en paj när vi kommit hem från tillvalet på lägenheten. Inte illa!

4 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Oj, oj, oj, vad mycket gott av bara köttfärs! :)
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Ja och lite praktiskt eftersom vi haft mkt några kvällar - och billigt så här innan lön!

Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Färs är bara bäst! Det går att variera i oändlighet känns det som!
Mycket gott du lagat :)

Kram C <3<3<3

monkan sa...

Jag är en riktig färs-människa!
Kram/M