VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 14 januari 2012

Lammfärsbollarna!

Monkans grekiska lammfärsbollar i tomatsås

Tomatsås:
1 hackad gul lök
1-2 finhackade vitlökar
1 finhackad röd chili
1-2 tsk mald spiskummin
1 tsk kanel
2 tsk torkad oregano
1 burk (400 gr) hela körsbärstomater
1 dl vitt vin
1-2 dl vatten
2 dl creme fraiche
Salt och peppar

Lammfärsbullarna:
5 hg lammfärs
½ tsk fiberhusk
¾ dl vispgrädde
1 ägg
1 finhackad rödlök
1 tsk paprikapulver
½ tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1-1½ tsk salt
Svartpeppar ur kvarn

Börja med såsen: fräs lök och vitlök i smör (eller kokosolja!) i en vid gryta/stekpanna. Häll på vinet och låt koka en stund. Häll på tomaterna. Låt såsen puttra så tomaterna blir mosiga, späd med vatten om det behövs.

Förbered under tiden lammfärsbollarna så här:
Låt fiberhusken svälla en stund i grädden. Blanda sedan i ägg och kryddor och rör om. Knåda sist i lammfärsen. Om du vill smaka av kryddningen, provstek då lite innan du gör bollarna. Gör lite större ”bollar” (som riktigt, riktigt stora köttbullar) och lägg dem på en skärbräda till dess såsen puttrat klart. Ha då i creme fraiche i såsen, låt koka upp och lägg i bollarna i såsen, några i taget så det hinner koka upp mellan för att inte kyla ner alltför mycket. Sedan ska bollarna puttra klara i såsen, vänd dem någon gång.

Servera med zucchinitagliatelle: hyvla zucchini som får koka någon minut i lättsaltat kokande vatten. Eller gör ”fusk”tagliatellen med ägg och ost!

Och förstås en sallad.

Inga kommentarer: