VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

fredag 12 oktober 2012

Lammsteken


Härligt höstväder idag. Men många fick skrapa bilruta i morse... Nu är det fredagkväll och mörkt, riktigt mörkt. Vi har ätit middag och maken har hamnat i soffan framför teven - det är ju fotboll - och jag har hamnat framför paddan - det är som vilken fredagskväll som helst, haha!

Idag efter jobbet skulle jag ha gympat för första gången på tre (3) veckor (!) men av tråkig anledning blev den inställd i sista stund. Så jag fick vända om.

Middagen blev lammsteken jag gjorde i måndags. Gjorde också rättikagratäng med getost och soltorkade tomater (kung Markatta har tomater inlagda i olivolja utan tillsatser, druvjuice ingår visserligen, men tomaterna är jättegoda och jag triggas inte). Allt serverat till små cocktailtomater indränkta i god olivolja, yes, och en rödvinssås med grädde. När man gör en stek några dagar i förväg så blir det snabblagad middag när den ska användas! Jag är en vän av långkok just av den anledningen! Laga länge när du har tid och ändå är hemma, ät när du har bråttom! Typ. (Bra anledning kolla teve medan man "väntar" på att steken/grytan ska bli klar!)

Rödvinssås med grädde 4 pers

1 dl kycklingfond, gärna egen! (1 dl köpt kycklingfond, t ex Bong, måste späs!)
1 dl gott rödvin
1 dl vispgrädde
1 msk soja
1 msk balsamvinäger

Blanda allt i en såskastrull. Låt koka ihop till hälften. Smaka av med salt och peppar.

Mina såser blir numera lite tunna...jag vägrar använda majsprodukter (maizena) sedan jag såg en dokumentär om majs. Typ. För innan så tänkte jag att va fan, lite gör väl inget...och redde av med det. Men det gör jag inte nu. Vet att det finns något som heter redix? men det har jag inte hemma. Finns nog här, och jag får väl beställa det snart! Däremot är smaken på mina såser så god, så...(det är fonden, jag vet!)

Middagen! Lammsteken skar jag i skivor och värmde i såsen! Enkelt!


I morgon är det bästa dagen på veckan, det är då jag inte behöver kliva upp tidigt, fast jag är vaken, då drar radion igång och jag/vi lyssnar på "Ring så spelar vi" under täcket och vi svarar kaxigt på frågorna! Och man får veta vädret i hela Sverige, haha! Och sedan blir det långfrukost och morgontidning. Nice. Och maken ska på hockey - igen - och jag tror jag ska experimentera med confiterade äggulor! Lördag, välkommen!

2 kommentarer:

ryskadockor sa...

Mums, vilken god mat! :)
Skönt med lördagar!
Jag och dottern ska mysa tillsammans idag!
Både sonen och maken är på bandy hela dagen idag...World Cup i bandy här i vår stad...
Ha en toppen lördag och vila dig! :)
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Lana: Mysigt! Är din man bandyspelare? Frågar nyfiken! Sandviken är väl en bandystad..? vi har strålande sol här idag så det blir en promenad snart för att få Ljuset!
Kram/ M