VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 10 oktober 2012

Laxpaj

Usch vad kallt det börjar bli på morgnarna! I morse var det handskar på men tack och lov inget regn! Gillar inte regn, gillar sol.

I måndags behövde jag ta om hand lite mat jag inte hunnit med. I kylen fanns en liten lammstek och två paket lax, ett med gravad och ett med rökt; med datum på väg ut. Så jag var riktigt duktig och gjorde lammsteken i ugnen och eftersom det faktiskt är en varmluftsugn - måhända inte marknadens bästa, men, men - så kunde jag även göra paj samtidigt. Finesser. Me like.

Lammsteken kryddade jag rejält med min nya "heureka-krydda" och stekte i 125 grader, körde i en termometer som jag ställde på 57 grader - vill ha mycket rosa! Därför fick även pajerna gå i 125 grader vilket inte alls är dumt - de blir långsamt klara, höjer sig inte så snabbt för att sedan sjunka ihop lika fort när man tar ut dem. Tar självklart längre tid, hehe, men det går bra kolla teve under tiden! Vilket jag gjorde.

Har sett på "halv åtta hos mig"; det är lätt beroendeframkallande! Tittade då när jag var så seg och förkyld och ramlade ihop i soffan efter jobbet varje kväll; nu är jag frisk och pigg men har kollat ändå...hmm, ska sluta nästa vecka. Nu måste jag se i morgon så jag får veta vem som vinner.

Det är ett bra program att sitta och oja sig över folks okunskap om kost - eller för den skull om matlagning överhuvudtaget - och ibland konstatera varför de är aningen överviktiga. Fast veckans deltagare från Vaxholm är sköna trots rekommendationen av majsolja...hehe, jag är en riktigt elak besserwisser framför rutan!

Enkel laxpaj 4 pers

200 gram rökt eller gravad lax i skivor
4 dl riven ost
3 dl gräddfil/crème fraîche/ vispgrädde
4 ägg
Salt, peppar och cayennepeppar

Pajform 20 cm i diameter

Smöra pajformen, lägg lite riven ost i botten. Lägg ut laxskivorna, täck med ost.

Vispa upp äggen lätt och blanda ner vätskan (alltså jag tar det som finns i kylen, i måndags blev det både crème fraîche och grädde och en skvätt mjölk!) smaka av med salt, peppar och universalkryddan det inte går leva utan, cayennepeppar.

Häll försiktig över äggstanningen, peta lite på osten så den rinner ner.

Ställ in i ugnen, 125 grader till den har stannat, i min ugn tog det en och en halv timme. Blev flera tv-program!

Pajen serverad med sallad, smetana och röd caviar. Helt ok onsdagsmiddag. Denna med rökt lax, med den gravade gjorde jag sex små i en suspekt silikonform jag har i min ägo. Den var också god, men ingen bild för vi har hunnit äta upp den...

2 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Då är vi två som sitter i soffan och är besserwisser framför tv:n! ;) Blir också irro på folks okunskap om mat...

Lamm, gud så gott :)
Kram C

ryskadockor sa...

Mums, enkelt och gott! Sådan mat gillar jag! :)
Ha en toppen torsdag!
Kram kram