VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 3 februari 2013

En mycket god efterrätt

Söndag. Solen har skinit. Sålt gästsängen. Blocket är min bästa vän. Med en sådan vän behöver jag inte slänga något. :)

Långpromenad i det sköna vädret. :)

I går hade vi gäster och jag bjöd på en trerätters middag. Ojoj, vad gott det blev!
Jag gjorde en avokadotartar som förrätt, baconlindad ekologisk kycklingfilé till varmrätt och en trippel-efterrätt. Vi satt vid bordet hela kvällen och åt, drack och pratade. Trevligt. Mycket trevligt. :)

I morse vaknade jag ganska tidigt av en konstig och jobbig dröm, hmm, så jag ville inte fortsätta sova. Tur det finns sådana smarta telefoner då så man kan läsa nyheter, facebooka, googla och läsa bloggar! Behöver man ju inte kliva upp så tidigt fast man är vaken...

Efterrätten som jag kallar trippel blev väldigt, väldigt god! Trippel kallar jag den eftersom den består av tre lager "kräm".

Här kommer den:

Trippelefterrätt, 4 pers

Första lagret:
50 gram choklad, över 70 %
1,5 dl vispgrädde

Värm grädden, ta kastrullen av plattan och smält chokladen i den varma grädden. Rör om ordentligt. Häll upp såsen i skålar, ställ i kylen, den stelnar lite och blir som en kräm.

Andra lagret:
100 gram färskost
3 msk mandelpasta
1-2 tsk honung eller valfri sötning

Vispa ihop med elvisp. Lägg den i spritspåse med tyll och ställ i kylen.

Översta lagret:
1,5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
Vispa grädden med vaniljen hårt med elvisp. Den ska bli spritsbar, lägg även den spritspåse med tyll och ställ i kylen.

Rosta 1 dl hasselnötter. Hacka grovt.

Gör chokladdekoration om du vill ha det som garnering. Smält choklad och ringla på ett bakplåtspapper, ställ kallt. Bryt garneringsbitar vid serveringen.

Vid servering:

Lägg hälften av hasselnötterna på chokladkrämen.
Spritsa färskosröran ovanpå.
Lägg på resten av hasselnötterna.
Spritsa på grädden.
Toppa med kakaonibs och chokladdekorationen.


Serverade ett rött marsalavin till efterrätten, Cantine Intorcia, 8417 från Systembolaget. Det passar utmärkt till efterrätter med nötter och choklad. Tänk på att det är ett sött vin, inte LCHF, jag tar bara lite i lilla glaset för det är så gott till desserten! Det räcker liksom med smakerna ihop i munnen...

Chokladen jag numera använder innehåller bara tre ingredienser; visserligen rårörssocker men inget stabiliseringsmedel eller annat som inte har där att göra. Finns med 71 eller 85 procent. Väldigt goda och inte särskilt dyra. :)







6 kommentarer:

ryskadockor sa...

Wow!Det var verkligen trippel-god efterrätt! :)
Mums!
Ha en fin kväll!
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Det är alltid extra roligt när man bjuder icke-LCHFare och de tycker det är gott! För desserterna är ju inte så söta.
Kram/M

Marja - Baka Sockerfritt sa...

jag säger bara MUMS! ser himmelskt ut!

http://bakasockerfritt.blogg.se/

monkan sa...

Jag blev så nöjd själv! ;)
/M

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Mums... låter jättegott!

monkan sa...

Har just upptäckt mandelpasta...förmodligen sist av alla men jag tyckte ju inte om mandel förut! Perfekt dessert och bakingrediens!
/M