VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

torsdag 21 februari 2013

Osso buco - nästan

Konsum bredvid mitt jobb, sätter alltid ner sitt kött till halva priset dagen innan bäst före datum. Jag och en arbetskamrat går in där nästan varje rast (ingår i vår runda; Konsum, röda korsets Kupan och Myrorna) och vi lyckas fynda bra kött ganska ofta! Klimatsmart, kallas det om man vill vara pk, snålkärring om man inte förstår vitsen med det...

Häromdagen fanns flera paket svenskt kalvkött; det blev både entrecote, scnitzel och lägg för min del. Under helgen kokade jag läggen som till osso buco fast utan rotfrukter; jag är ytterst försiktig med det. De triggar mig, särskilt morötter, önskar inte, men...

Långkok är snabbmat
Kalvlägg går under beteckningen långkok, dvs ska koka jävligt länge på spisen! Under tiden det kokar kan man se på teve, läsa bok, städa, umgås med familjen eller sitta vid datorn... Men man behöver inte stå sysslolös och glo på kastrullen i flera timmar...Jag hävdar med en dåres envishet att långkok är snabbmat; godare dagen efter och perfekt med billiga styckningsdelar! Dessutom doftar det så himla underbart under tiden det puttrar på spisen!


Osso buco (utan rötter)

8 hg kalvlägg i ca 3 cm tjocka skivor
1-2 gula lökar
1 burk hela tomater
3 dl vitt vin (eller vatten)
4 lagerblad
1 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn
1 tsk torkad timjan

Bryn kalvläggen i rapsolja på båda sidor och lägg i en gryta som rymmer dem.
Bryn löken och lägg även den i grytan.
Öka värmen i grytan och slå på vinet (vattnet). Låt koka upp.
Tillsätt tomterna och juicen de ligger i.
Salta och peppra, lägg i lagerbladen och timjan.
Låt nu allt koka upp, lägg sedan på locket och sänk värmen så det står och småputtrar. Nu ska den här grytan stå och just småputtra, inte koka, i minst 2 timmar. Köttet ska bli mört och ramla av från benet!

Till köttet tänkte jag servera blomkålspilaff, men en örtigare variant. Detta är en blomkålsrätt jag rekommenderar! Lite pyssel men gott och trevligt! Denna middag hade jag dock blomkålsterrin kvar och den fick agera tillbehör istället, lätt ljummad denna gång och med citronzest över!
Finns en bild på osso bucon men jag är ju inte världens bästa fotograf så jag behåller den i arkivet...

Nöjd katt och nöjd Monkan

Huvudpersonen i vår familj - Assar - ligger och tvättar sig bredvid min nya mormorsrutefilt som dotterns unga svägerska virkat åt mig. Fantstiskt fint gjord, äkta hantverk av henne och jag kunde inte vara mer nöjd! Tack!!!

4 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Du och din arbetskamrats runda gillar jag! :)
Gillar filten! Såndär filt har min farmor också stickat..men det lixsom massa annat (SUCK och GRRR) gick inte att rädda i branden!

Osso buco har jag aldrig lagat, men det låter smarrigt!

Jag måste få röva ur och göra de där äggulorna i olja också som du har recept på!

Kram C

monkan sa...

Jag tänkte på de äggulorna häromdagen!
Kram /M

Svetlana Driagina sa...

Jag brukar också ha koll på nedsatt pris på kött! ;)
Katten är urmysig! Grytan är samskig! Mums!
Ha en toppen fredag!
kramar!
//Lana

monkan sa...

Jag bjuder ofta min familj på finfint hängmörat gräsbeteskött, svenskt och halva priset...perfekt för en lchf:are!
Trevlig helg! /M