VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 29 oktober 2012

Grekisk fläskgryta

Vintern smyger sig på...just nu blåser det rejält och regnar åt alla håll...jag längtar till Grekland...nä, ingen hit åka dit den här tiden om man vill ligga och sola men en gryta med grekiska smaker kan jag i alla fall göra! När blandningen mellan kanel och spiskummin blir perfekt, mmm, längtar ännu mer! Doften av grytan är ljuvlig...och högsta betyg av maken - som också längtar till Grekland...till sommaren så! (Dessutom så handlade jag klimatsmart - kort datum - 800 gram spjäll för tjugofem kronor...annars äter vi inte mycket fläskkött här hemma, mest nöt och lamm faktiskt.)

Fläskgryta med smak av Grekland, 4 pers

8 hg tjockt revbensspjäll
1/2 liten purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald paprika
1 tsk mald kanel
1 tsk torkad oregano
1 msk tomatpure
5 dl rött vin
2-3 tomater

Skär spjället i bitar, krydda med salt och peppar.
Hacka löken. Blanda ihop kryddorna.
Bryn fläskköttet i smör i en stekpanna runt om. Lägg på en tallrik. Fräs löken och kryddorna i smör i en gryta och häll på tomatpure och rödvinet. Koka upp.
Lägg i fläskbitarna, koka upp igen, rör om så att allt blandas.
Skär tomaterna i mindre bitar och lägg ner de.
Låt det nu puttra sakta på svag värme i minst två timmar, köttet ska bli riktigt mört. Ha lite koll bara så att inte all vätska kokar in, späd då med vatten.

En gryta går alltid göra en eller två dagar innan den ska ätas, blir bara godare om den får stå till sig!

Servera med blomkålsris, en grekisk sallad med mycket fetaost och oregano och en tzatziki. Jag gjorde tzazikin på smetana (älskar smetana!) för att få tillräckligt med fett. Bara fetaost som fettkälla räcker inte för mig, inte ens fast det är fläskrevben jag har i grytan.

Grekisk sallad, jaa!
Men det är grytan som värmer...

4 kommentarer:

Unknown sa...

Nu sparar jag det receptet på en gång! Bra sätt att laga revben! Jag har faktiskt aldrig lagat något med revben... men den här grytan ska jag definitivt göra! Så fort jag kommer hem från Thailand! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Ja, jag håller med för i ugnen blir de aldrig klara...men man kan faktiskt koka de i smakrik lag och sedan grilla de!
Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Mmm så gott! Måste allt ta och köpa hem lite revben, det är ju så gott! Ditt inlägg gjorde knappast att jag längtade mindre till underbara Grekland! Det får nog bli en trip dit till våren :)

Kram C

monkan sa...

Fru L: vi ska dit till sommaren. Men det är så långt kvar...
Kram M