VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 10 februari 2013

Blåmusslor och rostat bröd!

Äter en skiva bröd varje morgon - det är i princip enda gången under dagen jag äter bröd om jag inte serverar det till någon maträtt. Som i går, lördag, när både jag och maken blev akut sugna på blåmusslor. Och då behövs lite bröd för att suga upp spadet, när musslorna är slut!

Vinkokta musslor - billigt och nyttigt!

Sist jag bakade uteslöt jag fröna och använde bara mandelmjöl och lite sesam. Det här blev gott; vill ha lite variation...jag rostade det i ugnen till musselmiddagen, extra gott!

Ljust bröd 1 form

4 1/2 dl mandelmjöl
1 dl bake pro
1 dl sesamfrön
3 msk fiberhusk
1 dryg tsk bikarbonat
1 tsk ättika
1 tsk salt
6 äggvitor
3 dl vispgrädde

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa äggvitorna styva tillsammans med ättikan, använd elvisp.
Rör ner grädden ordentligt i de torra ingredienserna och rör därefter ned äggvitan, med rejäla men försiktiga rörelser, arbeta in den ordentligt.

Häll/skrapa ner smeten i en smord/bakpappersklädd avlång brödform. Jag använder bakplåtspapper i formen för då är det lätt lyfta ur brödet sedan det svalnat och inte fastnar det i formen heller...

Sätt ugnen på 175 grader, grädda i nedre delen ca 60-75 minuter, brödet ska kännas "lätt".


Grunden till mina bröd är i princip detsamma, jag envisas dessutom fortfarande med äggvitor för att slippa "äggsmaken". När jag började äta LCHF var det här jag hittade ett av de bättre bröden i mitt letande efter gott bröd. Utifrån det har mina bröd vuxit fram. Har inte ofta ost i längre, ibland om det ska serveras till soppa, där jag tycker det är ok med ostsmaken! Men man kan såklart ha en mild ost den ger ju inte så mycket smak. Och smaken är ju som baken - delad...


Ett vackert gammalt glas - loppisfynd - med gott vitt vin ur Morbergs collection, gjort på druvan Viognier


Alla i vår familj gillar musslor. Kattfan är bortskämd! <3


10 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Haha, gud så söt katt! Klart den ska få smaka ;) Ååå, nu vill jag gosa katt...

Jättefint vinglas, även fast jag inte dricker vin! ;)

Ha aldrig ätit sånna där musslor, känns så trist att köpa en hel stor påse när maken inte gillart...men men, nångång ska jag prova! Ser gott och fräscht ut minus vinet förstårs, hehe :)

Ha en fin kväll!
Kram C

monkan sa...

Du får prova musslor tillsammans med någon som gillar det! Musslor är riktigt nyttigt, de odlas i Sverige och håller vattnet rent, klimatsmart!
Jag har varit en besvärlig matmänniska som i många år trodde att jag inte tyckte om
nåt...så en dag bestämde jag mig för att släppa efter och börja smaka och bestämma mig för att tycka om! Den förutfattade meningen skulle vara att allt smakar gott ist för tvärtom! Nu äter jag nästan allt, även det jag tycker är sådär...
Det värsta är ju allt goda jag missat genom
åren...;)
Kram/M

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Visst är det kul att experimentera fram brödrecept. :-) Man har en grund och sen bygger man vidare.

Musslor är jag lite "rädd" för. :-)
Jag tycker de ser lite otäcka ut, men jag har ätit musselsoppa en gång som var riktigt gott.

monkan sa...

Musslor är ofarliga, hehe. Men första gången kan vara lite knepig om man inte gjort det förut. Övning ger färdighet, prova gärna! Vi är tokiga i det...en kasse räcker till två och igår kostade den 40 kr...så det är ju ingen förmögenhet som försvinner om man misslyckas!
Ja jag bakar o bakar o provar o provar...med olika resultat, hehe!
/M

Unknown sa...

mmmm musslor!! Det va längesen så nu är det allt dax!!

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så gott det ser ut! Gillar verkligen brödreceptet!

http://bakasockerfritt.blogg.se/

monkan sa...

Jag o maken kan verkligen bli tvärsugna på musslor, riktig delikatess!
/M

monkan sa...

Brödet blev bra! Behöver min brödskiva på morgonen ;) men vill gärna variera den lite!
/M

Unknown sa...

Ser jättegott ut !! Älskar musslor ..

monkan sa...

Ja det är så himla gott!
/M