VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 13 maj 2012

Vilken helg!

Ojoj, vilken trevlig helg jag haft!

Vi gjorde en hyfsat tidig kväll på fredagen, jag skulle iväg på lördagmorgonen och få nya naglar och maken hade ett jobb att slutföra hos en bekant. När jag var klar och kom hem så städade jag, japp, och klippte ut lite klänningar (3 st) i några (gamla) tyger (ett nytt, två gamla...). Har en ambition att använda så mycket gammalt som möjligt i tygväg så jag kan köpa nytt...snart...för min tyghylla är verkligen fullsatt...

Sedan bestämde vi oss för att grilla, trots att det var mer höst än vår ute. Till grillköttet gjorde jag en coleslaw med soltorkade tomater och fetaost, mycket gott.

Efter middagen åkte vi in till Blå dörren, favoritpub på söder och lite senare så dök en massa bekanta upp. Blev en riktigt trevlig kväll!

Och idag fick maken present nummer tre, maj månads äventyr, det blev en guidad tur runt Gamla Stan. Solen sken, inte supervarmt, men vad trevligt! Liten grupp, bara sex stycken, vilket innebär att man hör vad guiden säger...

Efter den lilla stadsturen, på väg tillbaka till Slussen, så såg vi Debaser och deras uteservering som verkligen badade i sol! Där fick det bli vin i svart soffa, jackorna av, sant, och varför har jag inte solbrillorna i väskan? Väl i de varma sofforna började vi av någon outgrundlig anledning prata Grekland...så när vi kom hem så blev middagen grekiska biffar, kolgrillade!, kolgrillade auberginskivor och halloumi, grekisk sallad, tzaziki och resterna av gårdagens vitkålssallad. Och (trots lite kyla i skuggan, hmm) så åt vi ute på altanen!

Coleslaw med soltorkade tomater, Vitkålssallad 4 pers

1 liter strimlad vitkål
½ rödlök, tunt skivad
2 dl turkisk youghurt
2 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
75 gram fetaost, riven
salt,peppar

Blanda vitkål och rödlök i en stor bunke. Blanda ihop resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Blanda med vitkålen och löken. Rör om ordentligt så allt blandar sig.

Grekiska färsbiffar på grillen 4 st

4 hg fet nötfärs (lammfärs funkar oxå!)
75 gram fetaost
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar ur kvarnen
chili exploisons om man vill...
½ rödlök
2 tsk torkad oregano
rivet skal av en halv citron

Hacka rödlök och riv fetaosten grovt. Blanda med resten av kryddorna och ägget. Rör ihop. Blanda i färsen och rör ordentligt. Forma 4 biffar. Grilla eller stek.

Snabb tzaziki 4 pers

½ gurka
2 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
lite finhackad dill

Riv gurkan grovt och låt rinna av en stund i durkslag. Blanda youghurten med vitlök, salt, peppar och om du vill dill (På ön Lesvos, i Petra och Molivos t ex är det vanligt med dill i tzazikin. Jag gillar det!) Blanda gurkan och den smaksatta youghurten. Servera genast.

Grillade auberginskivor 4 pers

1 aubergine, skivad på längden i cm-tjocka skivor.
Lägg auberginen på skärbräda och salta på skivorna. Låt de stå i en dryg halvtimme, torka sedan av dem. Grilla! (Man vattnar ur dem med salt, så blir smaken mindre besk påstås det. Dessutom drar de inte åt sig lika mycket fett, men det är ju egentligen inget problem för oss...)

Greksallad 4 pers som tillbehör inte ensamrätt, då får man dubbla! Minst...

2 tomater
½ gurka
½ rödlök
(sallad om du vill men i Grekland serveras den utan!)
½ grön eller vit paprika
75 gr fetaost
oliver

Klyfta tomaterna, skiva gurkan och paprikan, strimla rödlöken. Blanda allt en skål. Garnera med oliver och grovt smulad eller tärnad fetaost. Strö över lite torkad oregano. På grekiskt vis, servera olja och vinäger åt alla att ta själv.

Trevligt tillbehör till grillat kött

Så här gott ser grillat kött ut!

Rivieran?

Innan guidade turen en kopp latte till mig. Eller skål...

Italien? Nej, Stockholm!

Italien nu då? Nej, fortfarande min älsklingsstad: Stockholm!

Stans minsta staty

Tre goda tillbehör; grekisk sallad, vitkålssallad och tzaziki

Fatet heter Taverna! Me like.

Det ska inte bara vara gott, ögat ska ha sitt också!



2 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Vad mycket gott! Kaffe(skålen)koppen var gigantisk, ser i alla fall ut så på bild. :-)

monkan sa...

Hehe, den var rätt stor, faktiskt!